Beutalási rendelet

 

 

 

 

 

 

 


A balatonfüredi Állami Szívkórház aktív kardiológiai osztályára a kardiológiai rehabilitációs osztályaira és járóbeteg szakellátásaira a betegek beutalását az 1997. évi LXXXIII. Törvény, a 217/1997. (XII.1.) és a 284/1997. (XII.23.) Kormányrendelet szabályozza.

A balatonfüredi Állami Szívkórházba OEP által finanszírozott rehabilitációs kezelésre beutalhatók és felvehetők azok a biztosítási jogviszonnyal rendelkező betegek, akik elsősorban az alább felsorolt betegségben szenvednek:

  • Szívinfarktust elszenvedett betegek az akut szakot követően a korai lábadozás szakában
  • Szívműtött betegek a műtét után a korai lábadozás szakában
  • PTCA és egyéb invazív revascularisatiós beavatkozások után a korai lábadozás szakában
  • Nagy mellkasi és hasi verőér-rekonstrukciós műtétek után a korai lábadozás szakában
  • Szövődménymentes akut szívizom elhalás után 1/2 és 1 évvel
  • Szövődménnyel járó akut szívizom elhalás után 1/2, 1 és 2 évvel
  • Ischemiás szívbetegség esetén, ha keringési elégtelenség tünetei állnak fenn
  • Cardiomyopathia szívelégtelenséggel és/vagy ritmuszavarral szövődött esetei
  • Vitiumok szívelégtelenséggel és/vagy ritmuszavarral
  • Perifériás érszűkületes betegek állapotuk javítása céljából

 

A felsoroltakat figyelembe véve a korai akut esemény utáni rehabilitációra szoruló beteg ellátását - az utókezelés optimális időpontjában - az akut ellátást végző kórházi osztály közvetlenül kezdeményezheti a balatonfüredi Állami Szívkórház felvételi irodájánál, és az átvétel időpontját közös megegyezés alapján határozzák meg.

A biztosítottat balatonfüredi kardiológiai rehabilitációs ellátásra elsősorban kardiológus, kardiológiai rehabilitációs szakorvosi szakképesítéssel rendelkező orvos és a kardiológiai megbetegedéshez kapcsolódó esetleges szövődmények tekintetében belgyógyász angiológus, diabetológus, hypertonológus, illetve rehabilitáció, vagy fizikoterápia szakorvosa utalhatja be.

A beutaló javaslatot az Állami Szívkórház felvételi irodájának kell eljuttatni. Az Állami Szívkórház Betegfelvételi Bizottsága a közölt orvosi adatok, az érkezési sorrend és a beutalási rendelet figyelembevételével dönt a felvétel idejéről és értesíti a beteget.

Amennyiben a felsorolt beutalási javallatok nem állnak fenn, de rehabilitációs kezelésre a krónikus szívbetegek állapotában további rosszabbodásának megelőzése céljából szükség van, az intézetünkben történő gyógykezelésért részleges térítési díjat (hotel-és élelmezési költséget) kell fizetni, melynek aktuális összegéről a felvételi iroda ad naprakész tájékoztatást. A kezelő orvosnak ez esetben is ki kell tölteni a beutalási javaslatot, és azon jelezniük kell a részleges térítési kötelezettség tényét.

Az Állami Szívkórház Felvételi irodájának címe:
8231 Balatonfüred, Gyógy tér 2. Pf.: 13.
Tel.: 87/584-572, 87/584-549
Fax: 87/584-581
E-mail: felvetel@mail.bfkor.hu