Balatonfüred története

 

 

 

 

 

 

Füred a Balaton „egyik fővárosa” a tó északi partján fekszik. Északról szelíd dombok, délről a Balaton öleli körül. A város nevét először a tihanyi apátság 1211-ben kelt birtokösszeírásáról keletkezett dokumentuma említi.
A középkorban Füred helyén több település létezett. A települések közül a reformkor óta a legfontosabb szerepet Füred játsza. Az első Anna bált 1825.-ben rendezték. Itt nyílt az első kőszínház amely Kisfaludy Sándor nevéhez fűződik. 23 éven át itt nyaralt a nemzet „ csalogánya „ Blaha Lujza. A Jókai villa, a Széchenyi Ferenc kastély, a Huray házak, a Dőry nyaraló, a Gombás kúria  mind mind ennek a kornak a szellemét idézi.
A településen található még a Kerek templom, valamint a felső városrészben a Katolikus, a Református és az Evangélikus templomok. 1954 óta Füred része Arács is. A látogató Füreden lépten nyomon a múlt emlékeibe botlik. A városban az idegenforgalom századokra nyúlik vissza.
A gyógyvizek, illetve források nagyban hozzá járultak ahhoz, hogy Füredet 1971.- ben „ Gyógyüdülő várossá „ nyilvánították.
1987.-ben pedig a város elnyerte a „ Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet.