Általános információk betegeknek

 

 

 

 

 

 

Betegelhelyezés: Szívkórházunk két részre tagolódik, az úgynevezett főépületre (mely a kórház régi épülete) és az új A és B. épületre. Ez utóbbiakban két- és háromágyas, erkélyes, fürdőszobás kórtermek vannak.. A főépületben régebbi stílusban épült 2-4 ágyas kórtermek találhatók, közös fürdőszoba használattal. A kórház soronkövetkező felújítása során tervezzük e részeket is komfortosítani. A főépületben a balatoni szárnyon találhatók azok a szobák, melyekben elsősorban külföldi és fizető betegeket kezelünk (itt található a híres Tagore-szoba is). Betegeinket telefonon hívhatják a folyosókon található készülékeken, illetve a betegszobákban elhelyezett „barangoló-kártyás” telefonokon. Lehetőség van televízió bérlésére is.

Betegeinket előzetes értesítés és egyeztetés után a felvételi iroda helyezi el. Kérjük, forduljanak bizalommal az ott dolgozó kollégáinkhoz. Az intézet által nyújtott szolgáltatásoknak megfelelően különböző súlyosságú betegek keresnek nálunk gyógyulást a több évvel ezelőtt szívinfarctust elszenvedett betegtől a közvetlenül szívműtét után lábadozókon át a pacemaker beültetésre érkezettekig. Alaptevékenységünk a szív-és érbetegségek rehabilitációja, vagyis megpróbáljuk felkészíteni betegeinket, hogy visszatérhessenek a mindennapi életmódjukhoz, ismét beilleszkedjenek családjukba, és visszatérjenek munkájukhoz. Meg kell ismerniük mindazokat az okokat, melyek a betegség kialakulásához vezettek. Egészségesebb életmódot kell kialakítaniuk, ugyanakkor ismeretet kell kapniuk betegségükkel kapcsolatban is a sikeresebb gyógyulás és az újabb panaszok, tünetek megelőzése érdekében. Ez a szellem hatja át kórházunk mindennapjait. Gyakran feltűnik az idelátogatóknak, hogy betegeink utcai ruhát, vagy még gyakrabban edzőruhát hordanak. A nap jelentős részét szobáikon kívül töltik kezelésekkel, tréningprogrammal, a szabadban is sétálva. Rendszeresen diétás tanácsadáson vehetnek részt, hetenként kisebb csoportok számára orvosi irányítással csoportfoglalkozásokat tartunk, ahol a szívbetegségekről, az ehhez vezető okokról és a megelőzhetőségükről beszélgetünk.

Kórházunkban, a mai szívgyógyászatban használatos noninvazív és invazív vizsgálóeljárások mindegyike jelen van, lehetővé téve betegeink egészségi állapotának pontos felmérését, ami alapvetően fontos a megfelelő kezelési terv kialakításához. Fizikai erőnlétük javításához tornatermek, uszoda, kerékpározást biztosító edzőtermek állnak rendelkezésre, ahol szakképzett gyógytornászok irányításával folyik a tréning. A szív- és érrendszeri betegségek gyógyításán kívül a mozgásszervi panaszok egyidejű csökkentésére is van lehetőség fiziotherápiás kezelésekkel.

A társasági élethez a minden emeleten kialakított társalgó helységek, a közös étkezések és foglalkozások, programok nyújtanak teret. A betegek kényelmét szolgálja a büfé, könyvesbolt, betegkönyvtár és egyéb szolgáltatások (fodrászat, kozmetika, pedikűr). Intézetünkben belső Szívpatika is működik.

Tanácsok: Kérjük betegeinket, hogy korábbi zárójelentéseiket, orvosi leleteiket is hozzák el. Hozzanak tréningruhát és kényelmes sportcipőt. Mivel intézetünkben uszoda működik, és az úszás mellett számos "vizes" kezelés is végezhető, így célszerű fürdőruhát is hozni.

A BALATONFÜREDI ÁLLAMI SZÍVKÓRHÁZ
Tájékoztatója Szívbetegeknek

Kedves Hölgyem/Uram!

Önt nemsokára elbocsátják abból az intézményből, ahol sürgős ellátást és aktív kezelést kapott szív-érrendszeri betegségének gyógyításában. Ez azonban nem a folyamat vége! Szüksége van utókezelésre, gondozásra és rehabilitációra. Sok tennivalója és tanulnivalója van, ami teljes felépüléséhez nélkülözhetetlen. Ebben számíthat a Balatonfüredi Szívkórház segítségére.

Miért van szüksége további kórházi ápolásra, rehabilitációra?
Ahogy időben távolodik a betegségtől/műtéttől egyre kevésbé kell számítani szövődményekre. Azonban tény, hogy az elkövetkezendő hetekben még jelentkezhetnek komplikációk, szövődmények, melyek
gyógyszeres kezelést vagy orvosi beavatkozást tesznek szükségessé. Intézetünk nagy tapasztalattal bír ezek felismerésében és ellátásában.

Milyen gyorsan nyeri vissza erejét?
Intézetünkben képzett, specializált gyógytornászok segítik Önt ereje visszanyerésében. Egy kezdeti felmérés után mindenki az állapotának megfelelő programba kapcsolódhat be. Mindehhez folyamatos orvosi felügyelet, biztonsági rendszer, tornatermek, edző eszközök, uszoda áll rendelkezésére. Távozásakor egyénre szóló tanácsot kap a biztonságos munkavégzést, további életvitelét illetően.

Ismeri Ön a betegségével kapcsolatos rizikótényezőket, veszélyforrásokat?
Intézetünkben részletes betegoktató program működik, melyben kollégáink és szakdolgozóink egyszerűen, érthető módon, a gyakorlatban megfogadható információkat adnak a követendő életmódról, a betegség okozta tünetekről, a gyógyszeres kezelésről, a betartandó diétáról, a pszichológiai és szociális problémák megoldásáról. Számítunk az Ön együttműködésére, hiszen csak akkor küzdhetünk meg a szívbetegséggel, ha annak kiváltó okait ismerjük, és ezeket megfelelően kezeljük.

Segít ez abban, hogy elkerülje a betegséget?
A kardiológiai rehabilitáció bizonyítottan csökkenti a halálozást és az újabb szívinfarktus jelentkezését. Emellett jobb minőségű, teljesebb élethez segít hozzá, javítja erőnlétét és csökkenti panaszait. Összességében egy olyan módszer, mellyel Ön is sokat tehet egészségének javításáért.

Tartósan ezt a sok gyógyszert kell szednem?
Szívbetegsége miatt tartós gyógyszeres kezelésre van szüksége, melynek alapjait Önnek is meg kell ismernie. A rehabilitációs kezelés lehetőséget nyújt arra, hogy egyénre szabottan összeállítsuk azt a gyógyszer-kombinációt, mely csökkenti a betegség visszatérésének kockázatát, illetve segít az Ön panaszainak orvoslásában.

Miben tudunk még segíteni?
Sokan küzdenek olyan mozgásszervi fájdalmakkal, amelyek megakadályozzák, hogy aktívabb életet élhessenek. Intézetünkben jól felszerelt fizikoterápiás részleg működik, melynek szolgáltatásai nem gyógyszeres kezeléssel enyhítik a mozgásszervi fájdalmakat és hozzásegítik Önt ahhoz, hogy teljesebb életet élhessen fájdalommentesen. Perifériás verőérbetegségben igen jó hatású a szénsavas kádfürdő, mely intézetünk specialitása. A kezelések orvosi javaslatra vehetők igénybe.

Hogyan tudnám abbahagyni a dohányzást?
A szív-érrendszeri betegségek egyik ismert rizikófaktora a dohányzás. Ha Ön érintett, és változtatni akar életén, csökkenteni akarja az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, vagy egészségesebben kíván élni, intézetünkben lehetőséget kap a problémával való szembenézésre. Képzett szakemberek segítik a lemondáshoz és szükség esetén gyógyszeres kezelésre teszünk javaslatot.

Milyen környezetben történik mindez?
Intézetünk a Balaton partján, festőien szép környezetben található. A táj, a Tagore sétány, a Balaton part egyaránt mozgásra csábít, és lehetőséget ad arra, hogy nyugodtan átgondoljuk eddigi életünket és felkészüljünk arra, hogyan birkózzunk meg betegségünkkel. Az intézmény több mint 100 éves főépületében két-háromágyas szobákban történik az elhelyezés. A hetvenes években épült két újabb épületünkben kétágyas, illetve háromágyas, fürdőszobás szobák állnak rendelkezésre. Lehetőség van televízió bérlésére is.
Felvételi irodánk a betegség súlyosságát, a mozgáskorlátozottság mértékét és az aktuális telítettséget figyelembe véve igyekszik betegeinket a legmegfelelőbb módon elhelyezni. Érkezésekor forduljon bizalommal a felvételi irodához!
Az étkezések intézetünk éttermében, kulturált körülmények között történnek, bár lehetőség van fekvőbetegek számára a kórteremben történő étkezésre is. Számos diéta közül választhat egészségi állapotának, korábbi diétájának megfelelően. Vasárnaponként előadótermünkben istentiszteletek, illetve szentmise zajlik. Falaink között fodrászat, kozmetika, manikűr-pedikűr, bolt és büfé, újságos és könyvárus is fellelhető.
Betegkönyvtárunkban hasznos olvasnivalókat találhat. Amennyiben a kezelések, vizsgálatok, oktatási program mellett még marad szabadideje, részt vehet a Szívkórház és városunk gazdag kulturális életében.

Mibe kerül mindez?
Biztosítási jogviszonnyal rendelkező betegek részére a rehabilitációs kezelést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza.
Ön egy új helyzetben találja most magát, amit egy szív-érrendszeri betegség felbukkanása okozott. Adjon esélyt önmagának, hogy ezután is minél teljesebb, biztonságos életet élhessen. Szánjon rá egy kis időt, hogy átgondolja eddigi életét és döntsön további teendőiről.

Mindehhez sok sikert és jó egészséget kívánunk
az Állami Szívkórház Munkatársai