Az intézet szolgáltatásai

 

 

 

 

 

 


A balatonfüredi Állami Szívkórház fekvő- és járóbeteg ellátási formában aktív kardiológiai szakellátást, komplex kardiológiai rehabilitációt és a szívbetegek részére gyógyfürdő- és fizioterápiás szolgáltatást is nyújt.

Intézetünkben 34 ágyas aktív kardiológiai osztály működik, mely az alábbi részlegekből áll:

  • Fekvőbeteg részleg
  • Coronária őrző, intenzív betegellátó részleg (IBR)
  • Szívkatéteres (hemodinamikai) laboratórium
  • Elektrofiziológiai- és pacemaker műtő

Az aktív kardiológiai osztályra a területi ellátási kötelezettség keretében, a régió más intézményeiből, és Szívkórház rehabilitációs osztályairól történő sürgősségi áthelyezéssel, valamint az érvényes beutalási rend szabályai szerint előjegyzéssel kerülnek felvételre a betegek. A sürgős és acut kardiológiai eseteket korszerű 4 ágyas intenzív terápiás részlegünkön (coronaria őrző) látjuk el.

A Közép-Dunántúli régióban az ÁNTSZ által kijelölt kistérségek számára, területi ellátási kötelezettséggel az év minden napján, napi 24 órában folyamatosan biztosítjuk az akut szívizominfarktus sürgősségi ellátását, indikációk fennállása esetén PCI kezelését is.

Műtő egységünkben katéteres szívvizsgálat (coronarographia), a szív koszorús erek ballon katéteres tágítása (PTCA) és stent beültetés, invazív elektrofiziológiai vizsgálat, szívritmus szabályzó (pacemaker), cardioverter defibrillátor (ICD) és biventricularis reszinkronizációs terápiás eszköz (CRT) beültetése rutinszerűen történik.

Hat kardiológiai rehabilitációs osztályunkon központi beutalási rendelet határozza meg a biztosítási alapon kezelhető betegek körét. Korlátozott számban térítés ellenében hazai és külföldi betegek számára is igénybe vehetők szolgáltatásaink.

Gyógyító tevékenységünket az érvényben levő módszertani levelek ajánlásainak felhasználásával végezzük. Korszerű diagnosztikai háttér áll rendelkezésünkre a betegek rizikó stratifikációjának elvégzéséhez. A kezeléshez szükséges diagnosztikai vizsgálatokat a központi orvosi-kémiai laboratóriumban, és általános röntgen osztályon végezzük. A spiroergometriás laboratóriumban kerékpár- és járószalag terhelés végezhető a myocardium ischaemia kimutatására, a teljesítőképesség pontos megítélésére és a tréningprogram kiírására. Rendszeresen végzünk echocardiographias és carotis duplex scan vizsgálatot is. Aritmiák diagnosztikájában jelátlagolásos EKG és 24 órás EKG Holter vizsgálat segít. Hypertoniás betegeink állapotának felméréséhez használjuk a 24 órás vérnyomás Holter monitorozást.

A betegek mozgásterápiáját, fizikai edzését egyénre szabott program összeállítása után szakképzett gyógytornászok irányításával végezzük uszodánkban, torna- és edzőtermeinkben. Nagy hangsúlyt fektetünk a betegek oktatására és az életmód tanácsadásra is. A secunder prevenció kapcsán felkészítjük betegeinket, hogy visszatérhessenek a mindennapi életmódjukhoz, ismét beilleszkedjenek családjukba, és munkába álljanak. Gyógyulni vágyó betegeinknek meg kell ismerniük azokat az okokat, melyek a betegség kialakulásához vezettek. Egészségesebb életmódot kell kialakítaniuk, ugyanakkor fontos információkat kapnak betegségükkel kapcsolatban az eredményes gyógyulás és az újabb panaszok, tünetek megelőzése érdekében. Rendszeresen diétás tanácsadáson vehetnek részt.

Hetenként  szakorvos és pszichológus irányítással speciális csoportfoglalkozásokat is tartunk, ahol a szívbetegségekről, ezek okairól és a betegség megelőzéséről és a társuló lelki problémákról tájékozódunk. A szív- és érrendszeri betegségek gyógyításán kívül a mozgásszervi panaszok egyidejű kezelésére is mód nyílik gyógyfürdő és fiziotherápiás részlegünkön. A speciális szénsavas fürdők tradicionális alkalmazása tovább javítja a szívbetegek terhelhetőségét és életminőségét.